Marktkramer met meerdere wagens? Slechts één dagontvangstenboek nodig! Maar maakt dat uw boekhouding ook eenvoudiger?

Als marktkramer beheert u niet enkel de producten en diensten die u aanbiedt. U bent ook verantwoordelijk voor de administratieve taken, waaronder de boekhouding. Bezit u meerdere marktwagens, dan is deze administratie zelfs nog complexer. Want moet u dan bijvoorbeeld voor elke wagen een apart dagontvangstenboek bijhouden? Het antwoord is heel eenvoudig: wettelijk gezien niet, nee. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Waarom best per marktwagen een dagontvangstenboek?

Wettelijk gezien moet u per vestiging een dagontvangstenboek bijhouden. Maar omdat een marktwagen geen vestiging is, bent u in principe niet verplicht om voor elke wagen een apart dagontvangstenboek te hebben.

Toch is het vaak handiger om wel per marktwagen een dagontvangstenboek bij te houden. Dit maakt namelijk de financiële administratie eenvoudiger omdat zo elke wagen zijn eigen administratie kan doen. Als u meerdere marktwagens in hetzelfde dagontvangstenboek invult, kan het zeer snel onoverzichtelijk worden.

Voordelen van een dagontvangstenboek per marktwagen

  • Overzichtelijke rapportage: wanneer u werkt met één dagontvangstenboek voor al uw marktwagens, maakt u per wagen meestal een kolom aan om de inkomsten overzichtelijk weer te geven. Maar als u per marktwagen een dagontvangstenboek bijhoudt, kunt u eenvoudig rapporten genereren die het financiële overzicht per marktwagen weergeeft. Dit maakt het makkelijker om de financiële gezondheid per wagen te evalueren en zakelijke beslissingen te nemen.
  • Minder kans op fouten: door per wagen een afzonderlijk overzicht te bewaren, is het risico op fouten en verwarring aanzienlijk kleiner.

Hoe een dagontvangstenboek per marktwagen effectief beheren?

Om één dagontvangstenboek per marktwagen te beheren, zijn er een paar stappen die u kunt volgen:

  • Duidelijke inkomstencategorieën: zorg voor een duidelijk overzicht van inkomsten in uw dagontvangstenboek. Dit kan voor elke marktwagen verschillend zijn.
  • Regelmatige rapportage: stel een regelmatige rapportagecyclus in om ervoor te zorgen dat u de financiële gezondheid van elke marktwagen kunt volgen. Dit kan wekelijks, maandelijks of per kwartaal zijn, afhankelijk van uw behoeften.
  • Gebruik software: het gebruik van software kan het bijhouden en rapporteren van financiële gegevens vereenvoudigen. Het digitale dagontvangstenboek van Scrada kunt u ook rechtstreeks met uw boekhoudpakket koppelen.

Naast het gebruik van een dagontvangstenboek per marktwagen, kunt hetzelfde toepassen voor kasboeken. Dit is een praktische benadering om de boekhouding te vereenvoudigen. Het is belangrijk om een georganiseerd systeem op te zetten en regelmatig te rapporteren om ervoor te zorgen dat u de financiële gezondheid van elke marktwagen goed kunt volgen. Door deze aanpak kun u zich richten op het laten groeien van uw onderneming, in plaats van u zorgen te maken over ingewikkelde administratieve taken.

Try the demo

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.