Terugvordering betaling van klant door VISA: hoe krijgt u de btw terug?

Een klant betaalt met VISA, maar de kaart is gestolen en VISA vordert het geld terug van uw rekening. Dit kan verwarrend en frustrerend zijn, maar wist u dat u in sommige gevallen de btw die u hebt afgedragen, kunt terugvorderen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Aantal btw-tarieven

Hoeveel btw-percentages hanteert u in uw zaak? Bij meerdere btw-tarieven heeft u namelijk de informatie op het kasticket van de betaling nodig om een onderscheid te maken. Eén btw-tarief maakt het in dit geval uiteraard eenvoudiger.

Maak een correctie in uw dagontvangstenboek

Vervolgens maakt u een correctiedocument op met verwijzing naar het betreffende kasticket. Dit schrijft u in min in uw dagontvangstenboek. Vermeld er ook de reden met de details van deze inschrijving bij.

U heeft het kasticket niet meer?

Dat maakt de terugvordering van de btw iets moeilijker. In dit geval kunt u het bedrag dat VISA van uw rekening haalde NIET noteren in uw dagontvangstenboek, maar kan dit boekhoudkundig enkel als betalingsverschil geboekt worden.

Eenmanszaak?

Als eenmanszaak worden betalingen niet verwerkt en ziet de accountant niet dat het geld van uw rekening werd gehaald. Maak dan een correctiedocument op en bezorg het aan uw accountant zodat hij het kan opnemen bij uw kosten, anders betaalt u te veel belasting.

Hoe voorkomt u frauduleuze transacties?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Verzeker u ervan dat de persoon die met een creditkaart betaalt, ook de eigenaar van die kaart is. Vraag bijvoorbeeld bij elke betaling een bewijs van identiteit.

Try the demo

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.