Geld naar de bank? Schrijf het in uw kasboek!

Hoewel cashuitgaven in een neerwaartse spiraal zitten, is er bij veel ondernemers nog wel wat in omloop. Zeker bij ondernemingen zoals kappers en bakkers die met kleinere bedragen werken, wordt er nog vaak met cash betaald.

Van zodra u met cash geld werkt, moet u een kasboek bijhouden. Maar het is niet altijd even duidelijk wat u wel of niet in het kasboek moet schrijven. Eigenlijk is het best eenvoudig: alle cashbewegingen in en uit uw kassa, schrijft u in uw kasboek. Dat geldt ook voor cash geld dat naar de bank gaat of van de bank komt.

In dit artikel bespreken we het belang van het goed bijhouden van uw kasboek en hoe u de in- en uitgaven van de bank moet noteren.

 

Belang van het correct bijhouden van cashtransacties

Het is niet alleen bij wet verplicht om cashtransacties in een kasboek bij te houden. Het kan u ook helpen bij uw boekhouding en administratie. Door uw kasboek nauwkeurig bij te houden, heeft u een duidelijk overzicht van de in- en uitgaven van uw cash geld. Dat kan bijvoorbeeld helpen bij het plannen van toekomstige investeringen of besparingen.

Een nauwkeurig kasboek is ook nuttig bij het monitoren van uw bedrijfsprestaties. Het stelt u in staat om trends in uw inkomsten en uitgaven te identificeren, zodat u uw bedrijfsstrategieën kunt aanpassen en kunt anticiperen op eventuele problemen of opportuniteiten.

Wilt u meer lezen over het kasboek? Lees dan ons artikel ‘Kasboek’.

 

Bijhouden van stortingen en afhalingen bij de bank

In het kasboek kunt u deze inschrijven met de benaming: ‘Transfer naar de bank’ en ‘Bankopname’. Dit zijn belangrijke transacties omdat u het geld dat cash binnenkomt op uw zakelijke bankrekening stort en ook van deze afhaalt om het in uw kassa te steken. Wees er maar zeker van dat bij controle van de belastingen de fiscus deze bewijsstukken zal opvragen.

Noteer dus steeds volgende gegevens:

 • Als u geld stort op uw bankrekening
  • Datum van de storting
  • Bedrag van de storting
  • Reden van de storting (transfer naar bank)
 • Als u geld van uw bankrekening afhaalt
  • Datum van de afhaling
  • Bedrag van de afhaling
  • Reden van de afhaling (bankopname)

 

Tips voor het nauwkeurig bijhouden van uw kasboek

 1. Gebruik software om uw kasboek bij te houden. Zo kunt u uw transacties op een georganiseerde en efficiënte manier bijhouden.
 2. Uw cash geld moet u storten op uw zakelijke rekening. Haalt u kleingeld af dan moet dit van de zakelijke rekening. Niet storten of afhalen van uw privérekening!
 3. Hou uw bewijsstukken zoals bonnetjes en kassatickets goed bij. Bij belastingcontrole kunnen ze de bewijsstukken van uw cashtransacties ook opvragen.
 4. Hou uw kasboek dagelijks bij. Dit is een wettelijke verplichting, dus laat het niet liggen. Het zou jammer zijn als u een boete krijgt na een onverwachte controle.

Met de software van Scrada kunt u uw kasboeken digitaal bijhouden en raadplegen via uw smartphone, tablet of computer. U moet geen papieren boek meer bijhouden.

Try the demo

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.