Manuele kassa met telbanden

U gaat naar de supermarkt, de bakker of de markt of u koopt bonnetjes op een festival of een kaartje in de cinema. In elk van deze gevallen schuift u om te betalen waarschijnlijk aan aan de kassa. Er bestaan verschillende soorten kassa’s zoals de verplichte witte kassa in de horeca, de moderne elektronische kassa, maar u ziet ook nog wel eens een manuele kassa met telbanden of men gebruikt helemaal geen kassa.

In dit artikel gaan we dieper op de algemene kenmerken van een manuele kassa en hoe u uw dagontvangsten moet registreren.

 

Wat is een manuele kassa met telbanden?

Bron: Desq.eu

Dit type kassa werd veel gebruikt voor de introductie van de moderne elektronische kassa.

Het toestel bestaat uit een aantal telbanden (papieren rollen) waarop elke transactie handmatig wordt ingetikt. De kassier telt op het einde van elke dag de totalen van de telbanden bij elkaar om het totaalbedrag van de transacties te berekenen.

Dit type kassa wordt nog steeds gebruikt door kleine bedrijven en kleine winkels. Dit komt voornamelijk door de eenvoud, de betaalbaarheid en het feit dat het minder onderhoud nodig heeft.

 

Manuele kassa en dagontvangstenboek

Wanneer u ontvangsten heeft waarvoor u geen factuur maakt, bent u verplicht een dagontvangstenboek bij te houden. Dat mag in een papieren boek of digitaal via gespecialiseerde software zoals Scrada.

Bij het gebruik van een manuele kassa bent u dus verplicht een dagontvangstenboek bij te houden. Daarnaast dient u ook een kasboek bij te houden voor de cashverrichtingen. De telbanden gelden als verantwoordingsstukken om de registratie in uw dagontvangstenboek te bewijzen.

Indien u meerdere vestigingen hebt, bent u verplicht om een centralisatieboek bij te houden.

U leest er meer over in onze artikels ‘Wat is een kasboek’, ‘Wat is een dagontvangstenboek’ en ‘Wat is een centralisatieboek’.

 

Geld ontvangen zonder kassa? Kas- en dagontvangstenboek bijhouden!

Hoewel de meeste bedrijven tegenwoordig elektronische kassa’s gebruiken, zijn er nog steeds mensen die geld ontvangen zonder een kassa te gebruiken.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij verkopers op rommelmarkten of straatverkopers, maar ook bij schoonheidsspecialisten, kappers, … In dergelijke gevallen wordt het geld rechtstreeks van de klant in ontvangst genomen, zonder tussenkomst van een kassa.

Ook als u zonder kassa werkt bent u verplicht om een dagontvangstenboek bij te houden waarin u de details van uw ontvangsten noteert. Het is belangrijk dat u uw dagtotaal kunt bewijzen, dus wees steeds gedetailleerd en hou uw bewijsstukken goed bij. Ontvangt u cash geld, dan bent u ook verplicht om een kasboek bij te houden.

Indien u meerdere vestigingen heeft, bent u ook verplicht een centralisatieboek bij te houden.

De software van Scrada laat u toe om uw dagontvangsten- en kasboek digitaal bij te houden en eenvoudig uit te wisselen met uw accountant.

 

Try the demo

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.