Kasboek: negatieve kassa?

Een kassa kan nooit negatief zijn. Hebt u dus een negatief saldo in uw kasboek, dan klopt er iets niet.

In dit artikel gaan we verder in op mogelijke oorzaken van een negatieve kassa, wat u moet doen bij controle van de fiscus en is het opgelost met een digitaal kasboek?

 

First things first: wanneer gebruikt u een kasboek?

Van zodra u cash geld ontvangt of uitgeeft, bent u verplicht dit in een kasboek te schrijven. Of het nu gaat over geld dat u van klanten ontvangt, uit uw kassa haalt voor privégebruik of om naar de bank te brengen. Elke transactie dient u in het kasboek te vermelden.

U leest uitgebreid over het kasboek in ons artikel ‘Wat is een kasboek’.

 

Mogelijke oorzaken van een negatieve kassa

In principe kunt u niet meer geld uit uw kassa halen dan erin zit. Maar als u met cash geld handelt, komen er veel transacties bij kijken en is een foutje snel gemaakt.

Wij lijsten enkele mogelijke oorzaken van een negatief kassaldo voor u op:

  • Verkeerde invoer van ontvangsten
  • Kassabon vergeten in te schrijven
  • Klant betaalt factuur slechts gedeeltelijk, maar het volledige bedrag is ingevoerd
  • Er is een foutieve teruggave gedaan aan een klant
  • Diefstal: er is geld uit de kassa gestolen
  • U hebt niet alle ontvangsten geregistreerd

 

Ontbrekende inkomsten

De meeste ondernemers zijn elke dag druk in de weer, dus een fout of vergetelheid is snel gemaakt. Met omzet die niet is aangegeven, kan de fiscus niet lachen en dat wordt zwaar bestraft.

In geval van een negatief kassaldo denkt de fiscus meteen aan ontbrekende inkomsten. Voor hen maakt het niet uit of dit opzet is of een menselijke fout.

 

Controle van de fiscus

Om misbruik te vermijden, gaat de fiscus dus bij een belastingcontrole steekproefsgewijs na of er negatieve dagsaldi zijn. De fiscus gaat ervan uit dat als er negatief kassalo is, dat komt omdat er bepaalde ontvangsten niet geregistreerd zijn. Zijn het echter fouten of vergetelheden moet u dat kunnen aantonen. Anders kan hij de boekhouding verwerpen en wordt uw omzet verhoogd.

 

Geen negatieve kassa meer dankzij digitaal kasboek

Bovenstaande situatie komt gemakkelijk voor bij een papieren kasboek. Als u echter uw kasboek dagelijks correct invult en uitzoekt hoe het komt dat u een kasverschil hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Een digitaal kasboek neemt deze zorgen helemaal weg. De software laat namelijk niet toe om onder nul te gaan.

Neem het zekere voor het onzekere en kies voor een digitaal kasboek zoals dat van Scrada.

Try the demo

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.