Wanneer als hotel een dagontvangstenboek bijhouden?

Wanneer het gaat over de hotelsector zijn logies en restaurantactiviteiten vaak met elkaar verbonden. Dat laatste zorgt ervoor dat ook hotels vaak met een geregistreerd kassasysteem (GKS) of witte kassa moeten werken en hun dagontvangsten moeten bijhouden. Wij gaan er in dit artikel dieper op in.

Opfrissing: wanneer een dagontvangstenboek bijhouden?

In uw dagontvangstenboek schrijft u alle verkopen waarvoor u geen factuur opmaakt, ongeacht de betaalmethode waarmee de klant betaalt.

Meer weten over het dagontvangstenboek? Lees onze blog ‘Wat is een dagontvangstenboek?’.

Hotels zonder restaurant, maar met cateringservice

Deze hotels verschaffen gemeubelde logies aan hotelgasten, al dan niet gekoppeld met een aanbod eten en drinken. Deze en eventueel andere bijkomende diensten, worden verrekend op een globale hotelrekening.

In de meeste gevallen wordt hier een factuur voor gemaakt. Anders moet het hotel een btw-bonnetje uitreiken en dus ook een dagontvangstenboek bijhouden.

Deze hotels zijn niet verplicht om met een GKS te werken, ten minste als ze voldoen aan de voorwaarden:

  • Eén globale hotelrekening van alle geleverde diensten
  • Uitreiking van btw-bonnetje of factuur bij het beëindigen van de dienst

Meer weten over het btw-bonnetje? Lees er alles over in onze blog ‘Alles wat u wilt weten over het btw-bonnetje‘.

Hotels met restaurant

In de meeste gevallen kunnen in het restaurant zowel hotelgasten als andere gasten komen eten. Hierdoor kan het hotel niet altijd een globale hotelfactuur opmaken en valt het restaurant onder de regelgeving van het GKS.

Deze regelgeving is als volgt:

Een witte kassa of GKS is verplicht voor elk Belgisch restaurant- of cateringbedrijf waarvan 25.000 euro of meer (exclusief btw) van de jaaromzet uit maaltijden (exclusief drank) komt.

Heeft het restaurant een jaaromzet van minder dan 25.000 euro, dan moet het voor het verschaffen van maaltijden een btw-bonnetje of een vervangende factuur uitreiken. Bovendien moet het een dagontvangstenboek bijhouden met nota van de btw-bonnetjes.

Meer weten of het geregistreerd kassasysteem? Lees onze blog ‘Geregistreerd kassasysteem (GKS) of witte kassa’.

Conclusie

Hotels met restaurant- en cateringdiensten die niet op de globale hotelrekening staan, zijn verplicht om met een GKS te werken indien het restaurant een jaaromzet van meer dan 25.000 euro heeft. Indien de jaaromzet minder is dan 25.000 euro, is het GKS niet verplicht, maar dienen ze een dagontvangstenboek bij te houden voor de ontvangsten waarvoor een btw-bonnetje werd uitgereikt.

Try the demo

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.