Wat is het verschil tussen een kasboek en een dagontvangstenboek?

Als onderneming bent u verplicht om uw inkomsten en uitgaven zorgvuldig te bewaren. Heel wat ondernemers werken met cash geld of schrijven geen factuur uit voor de geleverde diensten of verkopen. In deze gevallen moet u een kasboek en/of een dagontvangstenboek bijhouden. Maar wat is nu juist het verschil? Heeft u beide boeken nodig? Wij zetten het voor u op een rijtje.

 

Wat is een kasboek?

Een kasboek is een financieel dagboek waarin u alle cashontvangsten en -uitgaven noteert. Dit betreft cashbetalingen van facturen door klanten, geld dat u van uw bankrekening haalt en in de kassa stort, cashbetalingen aan leveranciers, geld dat u uit de kassa haalt voor een privé-uitgave,…

Lees uitgebreid over het kasboek en de digitale mogelijkheden ervan in ons artikel ‘Wat is een kasboek’.

 

Wat is een dagontvangstenboek?

Een dagontvangstenboek is een boek waarin u dagelijks alle contante verkopen, waarvoor u geen factuur opmaakt, noteert. Er is sprake van contante verkopen als een klant direct betaalt (cash, bankkaart, Payconiq, …) aan een onderneming voor geleverde goederen of diensten.

Indien u meerdere vestigingen heeft, dan moet u naast een dagontvangstenboek per vestiging ook een centralisatiedagboek bijhouden waarin u per aangifteperiode het totaal van de dagontvangstenboeken vermeldt.

Meer weten over dagontvangstenboeken en het centralisatieboek? Lees het in onze artikels ‘Wat is een dagontvangstenboek’ en ‘Wat is een centralisatieboek’.

 

De verschillen op een rijtje

Een dagontvangstenboek is dus geen kasboek, ze hebben beide hun eigen doel. Wij zetten hieronder de verschillen en gelijkenissen voor u naast elkaar.

KASBOEK DAGONTVANGSTENBOEK
Cashontvangsten en -uitgaven Contante verkopen zonder factuur
Cash geld Cash geld, Bancontact, Payconiq, Maaltijdcheque, VISA, …
Verplicht Verplicht
Uitzondering: geregistreerd kassasysteem (GKS)(Witte kassa), elektronische kassa met handtekening en btw-forfait
Aan te raden per vestiging Verplicht per vestiging
Indien meerdere vestigingen, ook verplicht centralisatieboek
Geen wijzigingen mogelijk Geen wijzigingen mogelijk
Bewaartermijn van 10 jaar Bewaartermijn van 10 jaar
Administratie: directe belastingen Administratie: BTW
Papieren genummerd boek of digitaal (software, geen Excel) Papieren genummerd boek of digitaal (software, geen Excel)

Digitaal kasboek en dagontvangstenboek van Scrada

De software van Scrada laat u toe om uw financiële dagboeken digitaal bij te houden en deze eenvoudig uit te wisselen met uw accountant.

Naast het invullen van uw dagontvangsten kunt u ook de betalingsmethodes invullen in Scrada. De betaalmethode cash wordt automatisch ingeschreven in uw kasboek. U moet dit niet meer manueel doen zoals bij een papieren boek.

Scrada beschikt over een app om uw kasboek, dagontvangstenboek met centralisatieboek.

De software voldoet aan de bepalingen van de Circulaire 2020/C/20 dd 27.01.2020 van FOD Financiën en is gebaseerd op blockchain technologie en cryptografische verificatie.

Via uw smartphone, tablet of computer kunt u uw dagontvangsten eenvoudig digitaal ingeven en raadplegen. U moet geen papieren boeken meer bijhouden.

Samengevat

Klik op de link hieronder voor de volledige weergave

Try the demo

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.